tisdag 1 april 2008

Sliprullen, penseln & jag

När jag inte sitter här & jag inte sitter med mina böcker & vi inte är med barnen så försöker vi att styra det här projektet i hamn. Knappt styrfart men det knagglar på så sakteliga. I tidigare inlägg så finns lite innan bilder.... Här har vi slitit vårt hår en bra stund för att lösa hur vi ska ha färgsättningen i hallen. Nedre hall, där är snickerierna i kimrök i vitt. Vi tycker mycket om den färgen så den ville vi ha kvar. Men tapeten har fått samma kulör som dessa väggar. Här har vi först tapetserat med en obehandlad papperstapet & sedan har jag penslat med en knivsudd kimrök i vitt.
Mannen tycker mycket om att snickra! Orginal var här tidigare ett räcke (har vi sett spår efter) men på 40-talet byggdes det in & en vägg sattes upp. När vi flyttade in var hela trappuppgången som ett mörkt hål. (Dessutom mörkröda tapeter....!). Vi började 1996 med att sätta in ett fönster till rummet bredvid. Nu tog vi steget fullt ut, bort med 40-talsväggen & som ni ser så är nya räcket på väg upp. RAKA spjälor ska det bli, som det redan har blivit på nedre plan.
Underbart tycker jag när mannen använder handdrivna verktyg! Här för att förankra stolpen stabilt i golvet.
& så, min lott i livet! Putsa, måla, putsa.... Gammal lackfärg....icke tycka om... Började med att tvätta av den glansiga ytan. Brukar göra min egen målartvätt av linoljesåpa & en skvätt ammoniak. Slippapper 100 korn för att rugga upp & matta ner ytan. Den är så jädrans hård!!! Schellackera alla gamla kvistar som syns genom den gamla färgen. Grunda med 10 % förtunnad linoljefärg. Vänta...... Här kan torktiden vara upp till 2 dygn beroende på underlag. Spackla. Putsa igen, med 150 korn på spacklade ytor & med 240 korn på målade ytor. Måla med 5 % förtunnad linoljefärg. Vänta......nu bara i 24 tim! Putsa igen med 240 korn. Måla med oförtunnad färg, förhoppningsvis bara 1 gång. Vänta i 24 timmar igen.... Har ännu inte blandat till den färdiga kulören. Brukar pröva mig fram för varje lager. Det lutar dock åt en svag blandning av kimrök & grön umbra i vitt. Använder mig denna gång av Gysinges vita som bas men tycker också mycket om Alllbäcks & Ottossons linoljefärger.

5 kommentarer:

MiaMaria sa...

O vilket slit...men vackert blir det!

Miamaria

Noll54/Eva-Karin sa...

Här är det ingen snabb målning inte!!! Jag tror du har igen allt med att vara så noga! Det blir att ett annat resultat.Roligt att pläden passade!

Ha det gott! Eva-Karin/noll54

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

oj så ni jobar!!!! Vilken energi ju!!! Ska bli kul se reultatet!!!

~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan

♥ Pia... sa...

Åh...här kanske jag kommit rätt..jag som är så intresserad av allt vad dessa färger heter som du beskriver att du målar i..har varit hos en jobbarkompis..vars hus du ser på min sida...och där har mammen i huset målat möbler med en stänk av kimrök osv...fast han sa att man får kanna sej fram..och det är ju så svårt...får man fråga dej om detta eller?... du ser ut att ha det såå fint...PIA

Maria renoverar 1920-talshus sa...

Hej!
Jag kunde inte låta bli att titta in hos dig igen. Oj, vad kul att du arbetar med gamla beprövade metoder och verktyg. Jag älsakr linojlefärg och målar gärna med detta när det går. Köper det mesta vid "Gysinge". Var handlar du din linolja?
Måste kika vidare...
Hälsningar MARIA