lördag 31 juli 2010

I det hemkryddade brännvinets tid



Så här i månadsskiftet juli/augusti
har jag som min egna lilla tradition att krydda brännvinet.
Det finns många gamla recept,
inte minst de som härstammar från munkklostren.
Munkarna förde med sig örter från kontinenten
& anlade ofta stora örtagårdar vid klostren.
Örterna användes inte enbart i läkande syfte ;).
Min speciella favorit är åbrodd - artemisia abrotanum.
Åbrodd är en halvbuske med dilliknande bladverk & med en förförisk doft.
Denna snaps sägs vara djävulsutdrivande,
om detta har någon sanning i sig låter jag vara osagt
(men den är väldigt populär på våra sommarfester!)
Plocka de fina toppskotten av åbrodden.
Lägg dem i en glasburk & häll på brännvin.
Tillsätt eventuellt skalet av en halv citron.
(jag har gjort essenser både med & utan citron & de är båda himmelskt goda)
Låt dra i fyra dagar.
Sila.
Tillsätt en gnutta socker efter behag.
Späd med brännvin till önskad smakstyrka.

Häggbär eller fattigmanskörsbär som de i gamla tider kallades
(eftersom fattigt folk tog till vara häggbären i brist på de exklusivare körsbären)
ger en vackert mörklila snaps som är mycket god.
Häggbären har även de likt körsbären
en kärna vars smak drar åt bittermandel.

Plocka bär av hägg när de ändrat färg från grönt till svart.
Lägg dem i en glasflaska.
Häll på brännvin & låt stå någon vecka.
Sila.
Tillsätt lite socker om så önskas,
(jag tycker att det gör susen.)
Späd med brännvin till önskad smakstyrka.
Man får dock vara snabb att plocka bären när man ser att de mognat så man hinner få några innan fåglarna smaskat i sig allt!
I år ska jag också försöka mig på rabarber & pepparmynta som smaksättare.
Spännande!

4 kommentarer:

Annika sa...

Hemkryddat brännvin är inte fel du...:) låter som det vore nåt att prova.... fint till jul att kunna servera egen snaps... nu är hyllan uppe du o jag blev nöjd..:) bara pyntet nu som ska fixas till...:) Kram Annika

Love Your Homes sa...

Bra tips, snart är det kräftdags....nya snapsrecept är inte så tokigt.

Må så gott, det ser fint ut med ert växthusarbete!

MrsUniversum sa...

Det låter spännande med din smaksättning av livets vatten. Åbrodd växer i mitt kryddland men används inte till någonting, häggbären är sura men kan göra sig bra som krydda tillsammans med socker. Tack för tipsen!

Skatan sa...

Hej!

Jag tog en grymt lång sommarpaus med min kista...men nu närmar det sig målning! I morgon skall jag slipa det sista, blanda färgen och skrida till verket!

Varmt tack för ingående tips om hur jag skall gå tillväga.

Hoppas allt är bra med dig.

Anna (skatan)