söndag 27 juli 2008

"Att röra eller inte röra..." : /

En heldag på en värmländsk bonnauktion igår resulterade i en hel massa fynd!!! Har inte varit på auktion på så länge så jag har haft sån abstinens. Jag t o m vaknade vid 5.30 en morgon p g a att det spratt i hela kroppen på mig för att jag visste....på lördag var det AUKTION! Omöjligt att somna om där jag låg & vred mig & tänkte på alla gamla ting som kunde tänkas bli mina.Idag försöker jag ta ställning till fynd nr. 1.
Ser ni detta vackra beslag? Ser ni maskhålen...? För 100 kr blev det mitt. Tanken är att det ska bli minstingen Edwards i hans snart nya rum. Men betänk maskhålen...
& betänk patinan på skivan... Skulle skrivbordet stå på allmän plats så skulle jag inte tveka om att behålla orginalskicket med endast lite rengöring & vax. Men nu är det ju Edwards.... en åttaåring uppskattar inte samma saker som mor :).
Frågan puffar jag alltså ut till er: Vad gör jag?
1. Behåll orginalskick!
2. Behåll skivan med en skyddande yta över & måla resten!
3. Måla hela möbeln!
Tror ni att ni kan sträcka ut en hjälpande hand, trots värmen & hjälpa en velig själ...?

8 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Svårt att säga vad du ska göra för det beror lite på vart man ska ha möbeln och hur det ser ut runt omkring. Den är jättefin som den är men hade också varit superfint i svart om du har det ganska så vitt runt omkring... tja, svårt faktiskt!

Kul att se resultatet sen!

Kram Jenny

Viola sa...

Hejsan, ja det var ju ett problem, men jag skulle not ta ett prat med åttaåringen. Om jag fick välja så blev det väl som vanligt måla om i vitt med lite sån där trevlig nötthet, ja du vet.......beslagen och detaljerna på bordet skulle då framträda på ett helt annat sätt, varma hälsn. från Viola

Anonym sa...

Galen! INTE måla! ajabaja! Det är ju helt underbart i sin patina. Och en sådan skiva är ju lika mycket värd som ett dekormåleri vilket som. Målaövertrenden riskerar ju att bli lika illa som avlutningstrenden för 20 år sedan, sådana där arbeten måste man lämna åt eftervärlden.
Tycker jag. ;-)

Granne med Selma sa...

Oj... va svårt! Svårt när man inte sett övriga rummet och svårt när det gäller att ta tillvara det gamla eller inte. Såg Sara som skrev om avlutningstrenden/vitmålartrenden. Ligger nog en hel del i det. Prova att ställa in den som den är och "känn efter".
ja inte var det mycket till hjälp kanske, men uj så svårt :-)
Kram Sussie

Anonym sa...

Hej!Behåll originalskick om du tycker att det blir ok efter vaxning mm.Jag tror också att det finns risk att man i framtiden kommer ångra all övermålning av möbler som - liksom ditt fina auktionsfynd - är fina precis i det
utförandet som de var från början!
Det är ju skillnad på möbler som redan har blivit målade tidigare eller har blivit skadade.Då spelar det inte så stor roll.Hälsningar
Liselotte

hemtrevnad marie sa...

Hej du...kul att du tittat in till mig!!
Ja, se jag skulle då inte måla!!
Min snart 11-åriga Edvin har nästan ett likadant på sitt rum, fast det är inte så fint ådrat som ditt, hans har benbeslag också och det är helt i original.
Han har ändå ett rum som går i grönt mestadels och silverinslag!!
Helt självvalt, men han ville egentligen ha ett naturrum så vi tapetserade med en gammalsvensk tapet med lövmönster från 1800-talet...till detta passade ju skrivbordet bra, men sen ville han ha lite illgrönt och en säng i silverfärg...vad gör man??!
Jo blandar friskt....det är faktiskt kul!
Du kan se Edvins rum i ett av mina äldre inlägg från i våras...
Beträffande maskhålen, så är det ju ingen fara när det kommer in i värmen och inte packas tätt och fuktigt.
Kanske tycker sonen det är lite fräckt med ett gammalt skrivbord?
Min Edvin har en illgrön plaststol till sitt gamla skrivbord!
Hjälp, detta blev en hel roman om du nu orkat plöja igenom.....
Kramis

Graadskan sa...

Det skulle säkert bli väldigt fint om du målade det, men det är ju som bekant svårt att ångra när man väl målat...
Håller med "Selmas granne", ställ in det och känn efter. Testa ett tag, då ger det sig säkert!
Kram Camilla

VITT, ZINK OCH SILVER sa...

Det är inte ofta det händer att jag sätter mig vid symaskinen ska jag erkänna...men när jag väl gör det så toksyr jag :P

Jagtycker du ska behålla skrivbordet som det är tills du vet vad du vill göra med det. Det brukar komma som en blixt från klar himmel till slut :)

Kram / Therese