onsdag 9 juni 2010

I fädernes spår


Västra Götaland.

Ni boendes i trakterna, om ni visste vad jag avundas er.

Efter att ha tillbringat ett par veckor där med en kyrko-, landskaps- & områdesstudie så är jag fast! Tänk att få leva i ett landskap så bemängat av forntida lämningar. Medeltida kyrkor ligger likt smultron på ett strå.
Gudhems klosterruin.

Ett cistercienserkloster grundat i mitten av 1100-talet. Här följde nunnorna de stränga föreskrifterna om lydnad, kyskhet & fattigdom

En dag i höstas var vi på besök här. Vädret var disigt och grått & atmosfären i ruinen laddad av mystik och andars närvaro. Jag blundade & lutade mig mot muren & tyckte mig höra nunnors mässande & korala sånger.


I trakten fanns också en kyrkoruin där man kan se mossbeväxta murrester efter en medeltida sockenkyrka med de tydliga indelningarna i långhus och kor. På platsen upplevde jag en sällsam känsla av lugn & frid, trots att det bara är fragment kvar av kyrkan så består atomosfären.Gudhemsrosen.
Hos Cedergrens har jag lyckats finna en gammal, gammal Rosa alba. Rosen är funnen på en ödetomt just runt Gudhem & som ett homage till denna underbara plats ska jag nu plantera den vid mitt växthus. Bilden hämtad från Roslistan.

3 kommentarer:

Annika sa...

Åh jag kan riktigt se framför mig alla människor i medeltida kläder som lever i dessa trakter i dessa underbara stenbyggnader som nu är ruiner...:) allt de gjorde o hur de hade det är ju verkligen nåt man kan fantisera om.... tänk om det fanns en tidsmaskin du som man kunde använda o få åka tillbaks o vara med för en dag....:) om jag uppfinner en följer du mä då...:=) Kram Annika

Rummet för välbefinnande sa...

HELT FANTASTISKT!
Jag förstår din lycka och jag känner bara så starkt att dit vill jag också åka.
Det är ju rena magin att se dina bilder och då kan jag tro att det är lätt att försvinna bort när man är där på riktigt.
Ha det fint och tack för bilderna!

Majas skafferi sa...

Hej! Sedär ja..ett livstecken! ;)Gött att vara ledig va? I alla fall från skolböckerna..
Ni får uppleva en hel del spännande och intressant på utbildningen alla fall,det märks. Gamla kloster och andra byggnader skulle jag heller inte ha något emot att kolla närmare på..

Jo, vi åker den 30:e. Ska bli kul!
Vi hörs närmare inpå..